Rozentuin in Winschoten

Geplaatst op dinsdag 18 september 2007 @ 14:25 , 1126 keer bekeken

Een verslag met foto's van de rozentuin in Winschoten.

Gerda kwam 's morgens en na het koffiedrinken en een broodje gingen we op weg.
Het was goed weer, niet zonnig maar wel droog.
Dat het de laatste tijd veel geregend had was aan de rozen goed te zien.

De tuin is van meerdere kanten te bereiken en we liepen deze keer via een mooie route over een fietspad. Langs het pad was een hertekamp met verschillende diersoorten, damherten, pauwen, geiten en ;lama's.

Natuurlijk kregen die ook onze aandacht en een enkel dier kwamen bij hek.

Na een mooie wandeling kwamen we in de tuin.

De prachtige rozentuin in het stadspark van Winschoten is nationaal en internationaal zeer bekend. De rozentuin dankt zijn ontstaan aan de functie van Winschoten als kweekcentrum voor rozenonderstammen. Een hoog percentage van de wereldproductie komt uit het gebied Winschoten - Noordbroek -Veendam. De rozenonderlagen zijn het basisproduct voor de kwekers om een eindproduct van goed kwaliteit te kunnen leveren. Jaarlijks worden er ongeveer 70 miljoen onderstammen wereldwijd geëxporteerd!

 

Ook dit jaar stonden er weer beelden in de tuin.

Dit jaar was Herbert Nouwens (1954, Oegstgeest) die voor de rozentuin beelden had gemaakt.
Een uitlichting over de kunstenaar:
De kunstenaaar maakt sinds de jaren negentig torenachtige beelden uit staal. Een ruw weerbarstig materiaal dat zich moeilijk prijsgeeft en dat door zijn natuurlijke erosie een eigen onvoorspelbaar en duurzaam effect heeft op de sculptuur.
Met de middeleeuwse klokkentorens in Italië als inspiratiebron heeft hij dit genre grondig verkend, uitgewerkt en er zijn eigen visie op gegeven.
Een lange reeks beelden, variërend van tien cm hoog tot acht meter, gesloten of open, versierd of juist sober is het resultaat van deze artistieke en eigenlijk ook filosofische arbeid. Want het zoeken naar lichtheid en verheffing in materiaal.
Voor het thema dit jaar van het park "De Suites" heeft Nouwens zich door zijn twee passies laten leiden: Torens en Bach.
Zes beelden met de contouren van torens, verwijzen naar de zes suites voor cello solo van Bach.
De sculpturen van Nouwens zijn  ontworpen als zes verschillende 'identiteiten' die ieder voor zich kunnen bestaan en ieder hun eigen charme uitstralen. Ook zij vormen met elkaar één geheel.

Winschoten - Blauwestadroos
De een vindt haar prachtig en heerlijk ruiken, de ander noemt haar flets. Meningen zijn verdeeld, wanneer het over rozen gaat. Maar ze ís er, dat is het voornaamste.
Uittredend Commissaris van de Koningin Hans Alders doopte in Winschoten de Blauwestadroos.

Moederplant Amber Flush werd bestoven met stuifmeel van de roos Rhapsody in Blue.
Niet dat de vader blauw was, want blauwe rozen bestaan niet (zwarte tulpen evenmin).
Toch was het uitgangspunt van kwekerij Belle Epoque in Aalsmeer een blauwe roos te kweken, de "Blauwestadroos".Prachtige rozenbottels.

We liepen onder rozenboog door waar geen rozen meer waren maar wel de bottels, nu dus meer een bottelboog. :D


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.

Wat is dit?


Of maak zelf een Clubs account aan: